I ett ständigt flöde av ny information kan det ibland vara svårt att veta om källan är trovärdig eller inte. Vem som helst kan publicera vad som helst online vilket leder till stor frihet men det gynnar även de ondskefulla. Trollen ökar allt mer för varje dag som går och mörka krafter i samhället utnyttjar sociala medier att sprida falsk propaganda och felaktiga nyheter. Det kan innebära manipulerade bilder eller falska nyheter som skapats för att upphovsmännen vill skapa hat riktad mot en viss folkgrupp.
Ett exempel är en bild som spridits efter terrordådet i Stockholm där vi kan se en kvinna i Hijab gå runt bland offren pratandes i mobiltelefon till synes helt obesvärad. Bilden fick stor spridning och har spätt på den propaganda som riktas mot muslimer. Dagens Nyheter kunde avslöja att bilden var manipulerad men trots detta är det redan tusentals som sett bilden vilket gör att skadan redan är skedd.
Hur vet du då om en artikel eller bild är trovärdig? Det första du bör göra är att kolla vem som står bakom informationen. Är det en seriös, etablerad nyhetsförmedlare eller en site skapad för att sprida propaganda? En sökning på Google ger dig oftast svaret du behöver.
De mest trovärdiga nyhetsförmedlarna redovisar var de fått sina uppgifter ifrån och har oftast mer än en källa i ämnet eftersom en förstahandskälla mycket väl kan ge opålitlig information.
Ett tips för att underlätta är att kolla vad det är för typ av sida. Är den skapad för att förmedla nyheter eller för att väcka debatt? Vad är det för information som sidan innehar? Är det pålitlig fakta eller personliga tankar? Hittade du till sidan genom en källa du vet är bra?
Tänk på att bara för en sida ser proffsig ut och har snygg design innebär det inte att den är pålitlig.
Vill du veta mer om källkritik? Läs mer här.