Hoppa till innehåll

Oppositionspartier Sverige efter 2018

Politician during election campaign

Efter ett riksdagsval finns det alltid ett eller flera partier som styr och vissa som blir oppositionspartier Sverige. Efter valet 2018 var det ett väldigt pressat politiskt läge och det såg länge ut som att det inte skulle gå att bilda regering. Detta berodde först och främst på partiernas ovilja att samarbeta med Sverigedemokraterna från båda håll.

Tidigare har svensk politik varit uppdelad i alliansen och de rödgröna partierna. Alliansen har historiskt sett varit varit oppositionen eftersom vi har haft ett socialdemokratiskt styre under många år i Sverige. Detta skulle dock ändras 2018.

Januariavtalet förändrade allt

Eftersom det inte gick att bilda en regering för något av de två politiska blocken tvingades man till en helt ny lösning. Det var detta som kom att kallas Januariavtalet. Det gick ut på att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering med stöd från Centerpartiet och Liberalerna.

Detta kom att väcka hård kritik från många håll då flera väljare kände sig lurade. Man visste inte att en röst på ett borgerligt parti skulle innebära ett rödgrönt styre. Det är något som säkerligen kommer visa sig i valet 2022.

Våra nuvarande största oppositionspartier Sverige

I nuläget finns det ett tydligt högerblock och ett tydligt vänsterblock. Det är högerblocket som i nuläget är opposition och består av dessa partier:

  • Moderaterna räknas som det största högerpartiet
  • De följs av Sverigedemokraterna som växer för varje år
  • I högerblocket ingår även Kristdemokraterna och Liberalerna. De sistnämnda ligger dock under spärren i mätningarna.

Hur kommer det se ut efter 2022?

Vi kan bara sia om valet 2022 och vilka som kommer vara oppositionspartier Sverige efter att väljarna har fått säga sitt. Mätningarna talar för att det kommer bli den jämnaste och smutsigaste valkampen på väldigt länge, kanske någonsin.

Den stora frågan i svensk politik är fortfarande hur den så kallade 7-klövern ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Trots deras stora väljarstöd möter Sverigedemokraterna fortfarande ett stort motstånd i riksdagen. Det återstår att se om de lyckas ta sig in i värmen hos högern eller om vi går mot en liknande situation som 2018.