Hoppa till innehåll

Oppositions-
partier

Vad är oppositionspartier?

Oppositionspartier är de, eller den grupp av, partier som inte vann valet och således inte får bilda regering. Detta är inget speciellt för Sverige utan något som finns i de flesta demokratiska länder. Dock finns det olika typer av demokratiska former, som i vissa fall kan begränsa den demokrati som vi är vana vid. Några exempel på det är när ett land ger makt åt monarkin, samtidigt som de i media belyser att de också har en demokratiskt vald regering. I det fallet kan uttrycksfrihet och demokratiska självklarheter begränsas. Den svenska demokratiska ordningen ger dock full frihet. En del undrar varrför oppositionspartier i Sverige inte protesterar kraftigare än de gör?

I den demokratiska ordningen finns styre och opposition. I Sverige ges stora friheter inom de demokratiska ramarna. I andra länder där mindre frihet ges använder oppositionen mera kraft.

Oppositionspartier
Oppositionspartier

Vilken kraft har oppositionen?

Det är inte så att den svenska oppositionen saknar kraft. Mycket tyder på att svenska oppositionspartier inte använder den. I grund och botten är det svenska folket lydigt och följsamt. Vi sitter ned och finner oss i det mesta.

Se på många andra länder. De välter bilar i USA och mycket annat som vi hör i media om till exempel konflikter i Spanien rörande Katalonien. Nu är det dock inte oppositionen i form av oppositionspartier som styr upp allt det kraftiga motståndet. Här är det folket, men de är också en del av oppositionen.

Oppositionspartier och vågmästare

Ibland kan det också vara lika svårt för oppositionspartier som för riksdagen att få igenom en förändring eller ett beslut. I det svenska politiska systemet har det många gånger visat sig finnas en vågmästare. Det är ett begrepp som ändrat innebörd genom åren.

Innan demokratin uppfunnits såg man bara rätt och fel, utan att använda vågskålen där var och en har en röst. En vågmästare står i mitten och har makten att ge mandat till antingen de styrande partierna eller oppositionen. det är en av anledningarna till många demonstrationer i Stockholm Göteborg och Malmö.

Oppositionspartier

Så ser riksdagen på oppositionen

Urholkar regeringens nya sätt att se på oppositionen vår demokrati, eller är detta början på en ny livslång vänskap? Politik är ett maktspel. Om vi ser till historien och jämför riksdagen på Tage Erlanders tid, ser vi en stor skillnad mot dagens politik. Oppositionspartier i Sverige har kommit närmare de styrande partierna. Under årens lopp har vi sett många koalitionsregeringar.

Vissa har fungerat hyfsat medan andra har styrt till det ännu mer. I och med detta verkar det som riksdagen blivit mera vän med oppositionen. Det här väcker frågor hos många. Oppositionspartier är ju de som ska kämpa mot regeringen, för att bidra till förändring. Ska de jobba för de som röstade på dem? Är det positivt att partierna samarbetar över blockgränserna och gör det Sverige till ett bättre land?