Hoppa till innehåll

Brexit

Vad betyder Brexit?

Brexit är en förkortning eller sammansättning av orden Britain och Exit, och speglar på att Storbritannien möjligen lämnar EU senare i år. Tidigare exempel kan du se när Grekland lämnade EU och som då kallades Grexit.

brexit

För att Storbritannien ska lämna EU:

De flesta som anser att Storbritannien bör lämna EU menar på att det ekonomiska och politiska patnerskapet enbart sinkar och håller tillbaka Storbritannien. Främst beror detta argument på att EU ålägger många regler för affärslivet och har en hög medlemsavgift gentemot vad man får tillbaka. De som vill lämna EU lägger också fram argumentet om att de vill ta tillbaka full kontroll över Storbritanniens gränser och vem som kommer till landet för att leva och/eller jobba. Genom att vara medlem i EU betyder det inga gränser inom EU:s länder och att man inte behöver ett så kallat visa, ett upphållstillstånd för att kunna leva och arbeta i landet. Något som står lite i bakgrund men ändå används som argument för Brexit är att unionen ska komma närmare varann och att Storbritannien ska bli ”The United States of Europe”.

För att Storbritannien ska stanna i EU:

Den självklara oppositionen säger att Storbritannien bör stanna kvar i EU och att idén om Brexit borde skrotas. Anledningen varför de tycker att man ska stanna kvar i EU är att man får en boost av att vara med, till exempel lättare transportvägar från andra länder. De argumenterar också att lämna EU betyder hårdare gränsregler vilket kan minska flödet av invandrare som är som bensin för den ekonomiska välståndet och bidrar till offentliga tjänster. Som att den andra sidan tror att Storbritanniens status kommer öka, tror de som vill stanna i EU att unionens status i världen kommer att förstöras till en större del.

Sannolikheten att Storbritannien stannar kvar i EU har minskat drastiskt från 75 procent till 68,5 procent i de senaste opinionsmätningarna. Här kan du läsa för- och nackdelar från båda parterna och debatterna som just nu förs. Om Storbritannien är bäst med eller utan EU beror troligtvis vilket håll man väljer att se situationen ifrån. Den brittiska folkomröstningen som bestämmer om Storbritannien ska fortsätta vara med i Europeéiska Unionen sker nästa torsdag den 23e juni.

brexitflagga