Hoppa till innehåll

Eminem släpper rap i opposition mot Trump

eminemrapdonaldtrump

eminemrapdonaldtrump

Natten mellan den 8e och den 9e November fick USA en ny president. Donald John Trump blev vald under en grå November-dag med slogan ’Make America Great Again” och hans stora uppgift sätts i verk den 20e Januari år 2017. Däremot är det många som gjort opposition i form av demostrationer som kräver något form av upprättelse men också musikvärlden har tag slag för saken. Den populära rapparen Marshall Mathers, mer känd som Eminem, har sedan länge ryktat släppa nytt album men singeln ”Campaign Speech” hann före vilken ryktas handla om just Donald Trump.

Enligt en tweet på Eminems Twitter-konto presenterar han sin come back efter ett par år med det ännu hemliga albumet och singeln. Tweeten delades nästan femtio tusen gånger två dagar efter att låten hade släppts och hans tillhörande Youtube video har redan visats över sex miljoner gånger. Låten som Eminem har skrivit för sitt nya album är hela åtta minuter lång och inkluderar flera textrader om den nya presidenten som bosätter sig i Vita Huset under första månaden av året. Här kommer ett par exempel på rapparens låt till Donald Trump.

But you should be afraid of this dang candidate /
You say Trump don’t kiss ass like a puppet? /
’Cause he runs his campaign with his own cash for the funding? /
And that’s what you wanted? /
A fuckin’ loose cannon who’s blunt with his hand on the button /
Who doesn’t have to answer to no one? /
Great idea!

Eminems låt innebär inte bara ett rakt och verbalt angrepp mot Trump, utan också Dylann Roof, Dustin Hoffman, Trayvon Martin och Edward Norton plus 17 stycken andra profiler. Av musikkritiker har singeln omtalats som att inte lämna någon utanför. Musikern och rapparen menar på att budskapet i låten ”Campaign Speech”, som släpptes 19 dagar före valet, är att uttrycka vad man står för och tror på när man tävlar om höga maktpositioner. Här kan du läsa låttexten och lyssna på Eminems senaste låt om bland annat USAs nästa president: