Hoppa till innehåll

Finns det opposition i alla länder?

När vi talar om opposition på denna sida talar vi bara om Sverige och regeringen samt oppositionen här. Då kan det lätt verka som att Sverige är det enda land som detta existerar i. Opposition är något som finns över hela världen. När det inte gäller politik handlar det mest om vad människor vill och vad som är rätt och fel i olika personers ögon. I många av dessa fall leder detta till demonstrationer i olika länder, och ibland även till kravaller och ökat våld. I Sverige är vi ganska så tama och förskonade från detta fenomen, men det har eskalerat under de senaste åren.

world-map-146505_1280När det handlar om opposition gällande politik har vi en stark tro på att detta finns över hela världen där det utövas någon form av demokratiska val. Vår tro i detta fall är att opposition och demokrati går hand i hand. Finns det ingen demokrati kommer heller inte någon tillåtelse till opposition mot makten att finnas, utan i det fallet styrs allt med diktatur och järnhand. Om demokrati finns kommer det dock alltid att finnas opposition, då alla inte tänker lika.

Opposition är något som är både negativt och positivt. Om vi börjar med de positiva effekterna av opposition är en av dessa att du har rätt att tänka olika och därmed en chans att ändra hur saker och ting styrs. Detta betyder att oppositionen är en bidragande orsak till om landet styrs som du vill eller som andra vill. Det är ren demokrati i ett nötskal. Sedan finns det negativa med opposition, och det är när folk misstolkar demokrati. Här kan de tyvärr inte acceptera att de förlorade ett val och måste vänta till nästa, och opponerar sig då med våld för att störta den sittande regeringen. Detta leder då många gånger till att militären tar över och de mister sin demokratiska frihet.