Hoppa till innehåll

Finns det opposition i fotboll?

Fotboll omnämns ofta som världens mest populära sport genom alla tider. Denna bollsport utvecklades drastiskt och kom upp till ytan under 1900-talet. Det blev en världsomfattande sport och har verkligen exploderat i alla världens hörn. FIFA grundades år 1904 och är idag det högsta förbundet inom fotboll. Enligt en undersökning som gjordes av förbundet 2001 spelas fotboll regelbundet av över 240 miljoner från mer än 200 länder. Trots denna sjuka antal som är aktiva i spelandet av fotboll ha vi även åskådarna. Man beräknade att 715 miljoner människor världen över såg VM-finalen 2006. Det har verkligen blivit storslaget! Runt om på jordklotet kan man se miljontals människor gå till arenor för att heja fram sitt favorit lag, följa matcher live på mobilen, betta på målgörare och självklart se föräldrar som skjutsar barn till fotbollsträningarna på tisdagar.

Aston Villa fans show their support prior to the Capital One Cup Semi-Final Second Leg between Aston Villa and Bradford City at Villa Park (Getty)

Fotboll är definitivt den idrott som har den största TV-publiken i sportvärlden. På grund av sin stora bredd har fotbollen och politiken gått bredvid varandra. Enligt en sportjournalists blogg  tas det upp om Ronaldos ståhej inför VM 1998 som grundat av politiskt intresse. Det brasilianska herrlandslaget saknade Ronaldo på laguppställningen när laget skulle försvara titeln från 1994. ronaldofotbollsemFotbollsspelaren hade verkligen slagit snabbt och trots sin unga ålder var han redan en mångmiljonär. Enbart några timmar innan finalen drabbades stjärnan av ett nervsammanbrott som fick en efterföljande undersökning på sjukhus. Väl där ordenerades han vila efter våldsamma konvulsioner och hög stress. Ronaldo spelade finalen som slutade 0-3 till Frankrike. Under stor press från sponsorer, förbundskapten, nationen och hypade reklamfilmer från Nike med den självklare huvudrollsinnehavaren, undrar man om Ronaldo kan ha blivit tvingad att spela finalen? Att han inte var med på de primära laguppställningarna tyder på detta påståendet.

Som vi nämnt tidigare på sajten handlar opposition om att det finns ett motstånd till sin egna åsikt eller den allmänna ställningen. Vi är mycket medvetna om att fotboll och sport innehåller mycket rivalitet. Det kan betyda att vi ser en meningsskiljaktigheter, en olikhet i åsikter till exempel vilket lag som är bäst eller som innehåller bäst spelare. Detta sker ofta i en stor grupp som till exempel vill försöka skapa en förändring gällande ett visst specifikt element eller i detta fallet ett omdöme. Vi har ofta sett hur dessa oppositioner ryker ihop och fångas under namnet huliganer. Dessa förekommer vid små liksom stora evenmang. Vi har exempelvis ett stundande mästerskap att se fram emot. Fotbolls em 2016 kommer hållas av Frankrike och patriotismen är väldigt hög, framförallt inom fotboll. Här samlas engagerade åskådare som verkligen vill se sitt land som det absolut bästa och få höja pokalen i skyn.

fotbollsemhbtq

Med miljontals tittare och utövare samt en engagerad publik måste fotbollen ha en opposition i politiska frågor. Vi ser bra exempel på där fotbollen gör motstånd mot orättvisor och antydda felaktigheter. En HBTQ-organisation i Spanien har lanserat en kampanj mot homofobi som tagit över La Liga. Varje år den 19 februari firas denna med bland annat att alla spelare, under helgens matchomgång, har regnbågsfärgade skosnören. Denna kampanj har också tagits vid i Storbritannien. Det finns även opposition på lokal nivå som handlingsplaner i olika föreningar mot mobbning och utanförskap. Denna innehåller ofta mål som vuxna och ledare ska sträva efter för att lära barnen att fotboll bara ska handla om gemenskap och respekt. Detta är en del av arbetet med ”Fair Play” inom fotboll som funkar lika bra på låg och hög nivå. Ett ”Fair Play”-spel betyder att spelet är ärligt, schysst och hjälpsamt vilket är passande för alla åldrar. Det funkar riktigt bra att opponera sig emot orättvisor med fotboll som sin spelplan.