Hoppa till innehåll

Malta är inte emot ny skattereform

mfsa malta politik

I skuggan av ”Paradisläckan” har EU kommit fram till en ny reform för att bättre kunna undvika skattefiffel och att det ska bli svårare för människor som placerar pengar i andra länder och tvättar pengar. Malta är ett av de länder där många valt att investera i företag och starta företag eftersom skatten i Malta är betydligt lägre än i Skandinavien. Nu berättar Guvenören för MFSA board i Malta att varje företag har rätt att organisera sina skatteaffärer medans politiker bör hålla sig till en högre standard.

Ny lag för att öka transparens i skattepolitiken

Frans Camelleri heter mannen som är ordförande för MFSA som är motsvarigheten till finansinspektionen i Sverige. Han berättar i en Maltesisk tidning att den nya lagen kommer att fortsätta att öka öppenheten. Vi har redan en bra grad av öppenhet när det gäller utbytet av information mellan Malta och skattemyndigheterna. Här är det självklart inte bara investerare men media och allmänheten som avser  veta vilka som är de ultimata mottagarna av olika holdingbolag är etc. Och ja, det är för närvarande mycket svårt att identifiera varje person eller politiker som placerat sina pengar eftersom det ofta handlar om kryphål i avtal och lagar. Frans Camelleri tror inte att detta kommer att få några negativa effekter trots det är många incidenter som har inträffat under det senaste året. De flesta investerare väljer Malta eftersom Malta är ett EU-land med gott rykte. De företag som investerar här vill inte vara associerade med ett land med dålig jurisdiktion annars skulle de inte ha valt att placera sina pengar på Malta.

Maltas skattesystem är uppenbart attraktivt, men det är inte den enda anledningen till att investerare väljer landet. Det finns andra faktorer som är inblandade i deras beslut, inklusive: en stadig makroekonomisk miljö; ett land som är stabilt politiskt, ekonomiskt och socialt hur mycket det kostar att göra affärer samt att domstolar oberoende etc.

Spelbranschen den absolut största på Malta

Spel och casinobranschen har kommit att bli en av de största industrierna på Malta och har lockat såväl arbetare och investerare till den lilla ön Malta. Detta beror inte helt på Maltas skattepolitik men också mycket på grund av licenser och att Malta är ett väldigt enkelt land att etablera företag i. Spelbranschen är svår i sig själv. För närvarande är Igaming en stor del av ekonomin och skattepolitiken i Malta och diversifiering behövs: bland annat inom bank, försäkring och Igaming etc.

Företag som Betsson, Unibet, Casumo, Leo Vegas har alla etablerat sig på Malta men har kontor på Svensk mark där en mindre del av personalstyrkan betalar skatt i Sverige. Även svenska speltillverkare som http://netentslots.se/  har valt att etablera sig på de Maltesiska öarna. Majoriteten av alla som jobbar inom Igaming sitter på Malta och betalar Maltesisk skat. Men många är fortfarande emot Svenska och andra utländska företags etablering i Landet. Till de som är emot Igaming-företag vill Frans Camilleri säga att det är det helt meningslöst att sätta upp en oposition. Det kommer helt enkelt inte att hitta ett land eller investerare som säger nej till en bra affär. Regeringen har ett diversifieringsprogram och om verksamheten förändras måste vi anpassa sig i enlighet därmed.