Hoppa till innehåll

Opposition i dagens utbildning

Utbildning

Det är inget snack om att utbildning är ett måste för att samhället ska fortsätta framåt men frågan är mer om utbildningen sker på korrekt sätt. Oppositionen växer varje dag och fler tvivlar på om dagens utbildning verkligen går till som den ska.

Vi alla har våra favorit lärare och sedan har vi mindre omtyckta lärare. Dem lärare som sticker ut är oftast dem som når ut till flera elever och faktiskt lyckas lära ut. Vi alla tycker om att lära oss något nytt men problematiken uppstår när en person som inte alls kan lära ut ska försöka lära ut ett ämne som redan från början inte är speciellt intressant för många. Bara för att yrket är lärare och deras jobbbeskrivning går ut på att utbilda sina elever, betyder det inte att elever i ett klassrum sitter och lär sig.

Det andra som verkar röra sig i fel rikning är beviset för att vi har lärt oss något i ett klassrum under x antal dagar, som är ett prov. Här sitter man ner upp mot timmar och ska komma ihåg allt som man har gått genom under kursens gång, under samma tid som man även haft flera andra kurser som man ska komma ihåg till dagen efter eller till och med nästa lektion. Detta är något som inte förändrats alls på flera år, trots alla framsteg vi gör på massviss andra fronter står sig skolan och ubildningen exakt likadann sedan långt tillbaka.

Vi kan enbart ändra på detta genom att fler personer i riksdagen involverar sig och faktiskt försöker förbereda kommande generationer för en bättre utbildning. Sorligt nog verkar detta vara ett ämne där man snabbt kan vända sig mot argumentet ” då det har fungerat i flera år finns det ingen anledning att ändra på det”. Dessvärre är detta något som inte fungerat för många ungdomar, idag räcker det med att du har ett tillräckligt bra minne fram tills provdagen och därefter kan du glömma allt för att göra plats till nästa prov. I mina ögon är det här ett långt ifrån fungerande system.

I vissa skolor erbjuds en typ utav ”alternativ utbildning” där en elev som har svårt för skolan får lite extra uppmärksamhet och får en anpassad utbildning. Frågan är varför detta ska kallas för alternativ utbildning och inte vara vår normala utbildning. Om resurser saknas bör våra politiker kunna göra rum för det någostans. Det är trots allt kommande generationer som är framtiden och dem bör ha en större prioritet än vad dom har just nu. Det finns många olika håll att åtgärda problemet på men precis som alla resor behöver vi ta det första steget i rätt riktning.

 

fair test, oppposition