Hoppa till innehåll

Oppositionen i Storbritannien knappar in

Val i Storbritannien

Ingen kan ha missat den största händelsen som hände på de brittiska öarna förra året då Storbritanniens invånare röstade att landet skulle lämna den Europeiska Unionen i vad som blivit världskänt som Brexit. Dåvarande premiärministern David Cameron klev av som ledare efter förlusten och det har sedan varit Therese May som varit ledare för landet. May som är partiledare för det konservativa partiet har dock fått motta mycket kritik den senaste tiden för hennes hårda Brexitpolitik vilket kan få Storbritannien att stå utan handelsavtal när utträdandet är gjort.

Någon som dock går betydligt starkare är oppositionen i England med Jeremy Corbyn i spetsen med hans Labour-parti. När ett nyval utropades så såg det ut som att May skulle ta en storseger och få en stor majoritet i parlamentet och kunna föra sin politik smidigare utan motstånd. Nu ser det dock ut som att Corbyn har knappat in bra mycket till May och hennes majoritet ser ut att vara bortblåst. Det som är snacket nu är om Corbyn till och med ska lyckas att ta sig förbi och snuva May på segern i valet?

Det är inte det enda av May’s problem just nu, det ledande partiet i Skottland har även krävt en omröstning om Skottland ska bli självständigt. En sådan omröstning hölls även innan valet och resultatet blev då ett nej. Nu då Brexit träder i kraft så har frågan dragits upp igen, och det ser ut att självständigheten kan bli verklighet. Skulle Corbyn slå May i valet så skulle han garanterat bevilja Skottland en omröstning om självständighet, men oavsett om hon vinner blir det svårt för henne att stoppa en sådan folkomröstning. Så oavsett lär det bli några dagars huvudvärk för May som ser ut att ha tagit sig vatten över huvudet när det kommer till hennes politiska drag! Vi får se hur det går för oppositionen i Storbritannien när valet hålls den 8e juni!