Hoppa till innehåll

Presidentvalet i USA

valusa

I november 2016 ska en ny ledare för USA utses och det är det 58:e presidentvalet i ordningen. En President och en vicepresident skall väljas inför mandatperioden 2017 till 2021 efter att Barack Obama och  demokraterna suttit som president i åtta år. Vem som helst kan inte bli den högsta ledaren. Kraven för att bli USA:s president är att en person som kandiderar till USA:s president måste vara amerikansk medborgare sedan födseln, minst 35 år gammal och bosatt i USA sedan minst 14 år. Vanligtvis rekryteras presidentkandidater från olika politiska partier. Det är även krav på att en president som suttit två mandatperioder (åtta år) inte kan bli omvald eller återvald. Följande personer framträder i de stora opinionsundersökningarna och har formellt tillkännagivit att de kandiderar i presidentvalet 2016.

Bernie Sanders

Demokrat. Tidigare senator från Vermont (2007- ) 

Den 26e maj 2015 meddelande Sanders att han kandiderar till president i valet 2016. Hans tidiga kampanj blev uppmärksammad när den fick publiksiffor på 10 000 personer i delstaten Wisconsin. Under följande opinionundersökningar har det stått jämt mellan honom och hans konkurrerande demokratiska kandidat Hillary Clinton.

Hillary Clinton

Demokrat. Tidigare senator från New York (2001-2009) och utrikesminister (2009-2013)

Hillary Clinton var tidig, till och med först, med att meddela sin kandidatur till presidentposten som hon gjorde den 12e april 2015. Clinton är favorit mellan de demokratiska kandidaterna även om de är mycket jämt. Hon har tidigare levt i Vita Huset som USA:s första dam tillsammans med Bill Clinton under hans period som president.

Donald Trump

Republikan. Ordförande för Trump Organization (1971- ) 

Donald Trump hade många konkurrerande kandidater mne alltid varit en favorit på en republikanska sidan. Trump meddelande i juni 2015 att han ställer upp om presidentposten 2016. Han har fått stor uppmärksamhet redan från början av hans kampanj med grund av uttalanden och utspel om bland annat invandringsfrågor.

politikusa

Trump, Sanders och Clinton. 

Vem som blir president i USA från och med den 20 januari 2017, avgörs den 8e november 2016.