Hoppa till innehåll

Senaste opinionsundersökningen – Centern på uppåtgående

riksdagshuset

riksdagshuset

Den senaste opinionsundersökningen visar att alliansen har ett litet försprång gentemot de rödgröna. Alliansen får 41.4 % av rösterna och de rödgröna 39.3 %, blockskillnaden blir därmed 2.1 %.   Men de stora vinnarna är fortfarande Centerpartiet som fortsätter vinna mark. Framför allt var det från S som Centern plockade flest väljare. För partiets del innebär detta en tillbakagång till 90-talets höga siffror, och speciellt starka är man i Stockholms innerstad. Starkaste väljargrupperna är kvinnor och högutbildade. I Skåne är man dock fortsatt svaga i alla väljargrupper.

För Moderaternas del har senaste tidens otydligare profil lett till väljarförluster. Och återigen är det centerpartiet som är den stora vinnaren, för det är till dem som Moderaterna har tappat flest väljare. Två procent av partiets väljare har gått över till Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet fortsätter att rada upp bottennivåer och är nu nere på 4.9 procent.

Liberalerna ligger kvar på samma nivå som i valet 2014, utan några större upp- eller nedgångar.

KD har det fortsatt tufft och hamnar utanför riksdagsspärren med blygsamma 3.6 procent. Enligt opinionsundersökningen är förklaringen till det att man saknar profil. Man lyckas inte föra ut några frågor som sticker ut.

Vänsterpartiets framgångar tycks ha stannat av då senaste undersökningen landar på 6.9 procent i väljarstöd.

SD når 16.8 procent, och i deras fall har man fortsatt problem att attrahera kvinnor. Jämför man stödet mellan män och kvinnor har de 25.9 procent stöd bland männen och 7.1 procent bland kvinnorna, en stor skillnad med andra ord.

Här nedan kan du se hela listan:

  • Centerpartiet – 11.8 %
  • Moderaterna – 20.4 %
  • Socialdemokraterna – 27.5 %
  • Sverigedemokraterna – 16.8 %
  • Kristdemokraterna – 3.6 %
  • Liberalerna – 5.6 %
  • Vänsterpartiet – 6.9 %
  • Miljöpartiet – 4.9 %

Med ett och ett halvt år kvar till valet kan man konstatera att flera partier har mycket att arbeta med. För Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna väntar en hektisk valrörelse. De enda som har visat en positiv utveckling i väljarstöden sedan valet är Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet och Liberalerna ligger fortsatt kvar på ungefär samma nivå.