Hoppa till innehåll

Uruguay vann över Philip Morris

Sedan Uruguay införde mer strikta regler för rökning och tobak i landet har tobaksbolaget Philip Morris varit en av de som reagerat starkt. År 2010 stämde bolaget landet vilket inte ledde till en vidare utväg för den yrkande. 

philipmorrisopposition

Philip Morris är tobakjätten som grundades år 1969 i USA och driver varumärken som Marlboro, L&M och Chesterfield. Under år 2007 sälde 37 miljarder exemplar världen över vilket gör de till en av de absolut främst cigarettförsäljarna över hela världen. De sponsrar sport som racing, fotboll, badmintion, gold, cricket och ishockey vilket gör att varumärkena har spridits enormt.

År 2010 ställde företaget Uruguays stat mot väggen när de menar på att deras nyinförda lagar om tobak och rökning var alldeles för strikta. Bolaget hävdar att dessa stred mot avtalet mellan Uruguay och Schweiz om investeringsskydd och bolaget stämde staten på 25 miljoner US-dollar. Världsbankens Internationella center för iläggande av investeringstvister (ICSID) slår fast att detta var fel och påståendet från tobaksbolaget kategoriskt avvisades samt dömde förmån till Uruguay.

Lagarna i Uruguay som infördes år 2006 infattande förbud mot rökning i offentliga miljöer och nya förpackningsregler. Det gäller bland annat att ha stora hälsovarningar på cigarettpaketerna och presidenten Tabaré Vásquez sa i ett tv-sänt tal att lagarna infördes för att skydda hälsan hos vårt folk. Ämnet har varit upp hos andra länder som vill gå samma väg som Uruguay men är helt enkelt tvekar för rädslan för stämningar av industrin med tobak och cigaretter.

tabarerökningopposition

Uruguays president Tabaré Vásquez som införde tobakslagar 2006 för folkhälsans skull.