Hoppa till innehåll

Opposition i musik

Den starka oppositions-rösten finns mer eller mindre i allt vi gör, inklusive musiken. Artister, producenter och musiker har en stor plats i samhället och en makt nog för att skapa oppisitionsrörelser och skapa diskussioner. Här kommer bara ett fåtal av alla de som kämpar mot vad de brinner för genom sin musik. 

Kent

Det svenska rockpop bandet Kent som i år har sin sista turné någonsin har under hela sin långa karriär låtit sin egna opposition genomsyrat deras femton album. Låtar som ’Sverige’, ’Vals för Satan’ och ’La Belle Epoque’ samt albumet Tigerdrottningen som slog igen stort under år 2014. Kents ledsångare och låtskrivare Joakim Berg uttalar sig om bandets symbolism till arbetarklassens opposition mot borgarna.

kentopposition

Frej Larsson

Som en soloartist och en del av duoarna Maskinen och Far & Son har han under hela sin karriär haft en tydlig opposition genom sin musik. Med jämförelse av Kent har Frej en helt annan ton mot samhället, men hans raka ord och hårda rap har han släppt succéalbumet ”Livin’ La Vida Larsson”. Tillsammans med hans duetter har hans släppt låtar ’Stora skor’, ’Moderater super som kärringar’ och ’Pengar’.

frejlarssonopposition

Lady Gaga

Artisten Lady Gaga eller hennes riktiga namn Stefani Joanne Angelina Germanotta, har ägnat sitt liv och karriär att påverka samhället strukturer och bryta normer. Hennes tydliga opposition visades i bland annat låtarna ’Born This Way’ som visades hennes tydliga ställning för allas lika värde, mänskliga rättigeheter och för sterotypiska roller. Det visar hon också i hennes karaktär som artist med fantastiska kläder som hon offentligt visar upp.

ladygagaopposition